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ORGANIC Pumpkin seed flour

partly de-oiled

Pumpkin seed flour
EU Bio
DE-ÖKO-039
Austrian agriculture
  • gently ground from partially de-oiled organic pumpkin seeds
  • still contains approx. 8 g pumpkin seed oil per 100 g
  • a valuable source of protein and fiber
  • in light-protected and resealable packaging
  • for baking and breading
4,89 of 5 stars
from 567 ratings
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5,90 €*
49853
500 g
11,80 € / 1 kg
*incl. 7 % tax plus shipping

Our fine pumpkin seed flour is made from unroasted pumpkin seeds, which are gently de-oiled and finely ground. The pumpkin seed flour still contains approx. 8 g per 100 g of pumpkin seed oil as well as approx. 62 g per 100 g of vegetable protein and around 13 g per 100 g of fiber. Just like pumpkin seed oil, pumpkin seed flour is naturally greenish in color and a culinary rarity. It is ideal as an ingredient for bread and rolls or as breadcrumbs. As it is gluten-free, it can also be used for baking and preparing food if you are gluten intolerant.

Its subtle yet delicate pumpkin seed flavor makes pumpkin seed flour a flour that gives dishes that special something. It can be used to bread meat or fish, for example. Smoothies can also be thickened and refined with pumpkin seed flour, which also gives them a slightly nutty taste and increases their protein content. It is also ideal for baking. If you want to bake pumpkin bread from fresh pumpkin, for example, you should definitely use pumpkin seed flour. Mixed with other flours, pumpkin seed flour also gives baked goods a special taste. Pumpkin seed flour can also be used to thicken desserts and dessert sauces. Pumpkin seed flour also tastes particularly good in muesli or with other breakfast cereals.

With the valuable ingredients of unroasted pumpkin seeds

As Ölmühle Solling's pumpkin seed flour is made from unroasted pumpkin seeds, it contains numerous valuable vitamins as well as large amounts of minerals and trace elements. It is rich in iron, for example, which the body needs to produce the red blood pigment haemoglobin and therefore for the body's oxygen supply. It is therefore indispensable in vegetarian and vegan cuisine in particular. Its fatty acid composition is also favorable: pumpkin seed oil contains around 10 g of unsaturated fatty acids per 100 g and only around 2.5 g of saturated fatty acids.

Pumpkin seed flour is particularly suitable for low-carb cooking due to its high protein and fiber content and its low carbohydrate content. It only contains around 3 g of carbohydrates per 100 g (wheat flour: approx. 70 g). Athletes in particular appreciate the flour for its high protein intake compared to wheat flour (which only contains up to around 12 g per 100 g of protein, depending on the type).

Usage

For breading fish and meat, for thickening and refining smoothies as well as for baking and desserts. Also delicious in breakfast muesli.

Recipe

Protein bread with pumpkin seeds

Protein bread with pumpkin seeds

Recipe for wheat-free protein bread with pumpkin seeds. Prepared with pumpkin seed flour, chia seeds, rye and spelt flour. Enjoy an oven-fresh homemade bread. zum Rezept

Ratings

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from Elektra Gabel at 03.04.2024
Hellgrüne kräftig-satte Farbe, ungeröstet, riecht & schmeckt nicht muffig, geschmacklich würde ich es als intensiv (nicht von der Art des Geschmackes/Geruches her sondern von der Stärke der vorhandenen Aromastoffe) einordnen. Folgend u.a. aus oben genannte Merkmalen/Einordnungen/Eindrücken, macht auf mich den Eindruck... mehr >>
eines frischen & hochwertigen Produktes. Die Körnung würde ich als Mischung von Semmelbröseln und Vollkornmehls beschreiben bzw. dort ungefähr einordnen. Es war mein 1. Kürbiskernmehl, welches nicht geröstet ist. Anfangs fand ich den Geschmack befremdlich, manchmal auch unangenehm, mittlerweile ist es ein Favorit von mir. Es ist sehr vielseitig verwendbar und hat einige einzigartige Produkteigenschaften. Positiv ist der niedrige Salzgehalt (verglichen mit anderen Kürbiskernmehlen) zu nennen, der, wie ich gelesen habe, auch für eine hohe Qualität des Produktes spricht.
from Burkhard Mueller at 15.03.2020
Ich, als LowCarb Veganer, schätze die Öle und Mehle der Ölmühle Solling. Ich kaufe hier Walnuss, Sesam, Kokos, Hanf, Chia/Leinsamen und Kürbiskernmehl. Des Weiteren ordere ich auch Kurkuma und Hagebuttenpulver. Ich bin mit allen sehr zufrieden. Die einzige, kleine Einschränkung, das ist die Verpackung. Für mich, der die... mehr >>
bestellte Ware recht schnell aufbraucht, müsste es nicht unbedingt Metall sein. Papiertüten würden vollkommen ausreichen und sind umweltverträglicher. Der Service ist sehr gut. Freundliche Mitarbeiter.
from Elke Primke at 14.11.2022
Ich backe mein Brot selbst und gebe immer Kürbiskerne dazu. Diesmal habe ich auch einen Teil des Mehls (200 g bei 500 g Dinkelmehl) durch Kürbiskernmehl ersetzt. Das Brot bekommt einen kräftigeren Geschmack, wird aber auch schwerer. Das Brot gefällt uns gut, ich werde das nächste Mal aber nur 100 g Kürbiskernmehl nehmen.... mehr >>
Ich bin gespannt.
from Sanne Jerxsen at 20.08.2020
Habe das Kürbiskernmehl erstmalig bestellt und max. 10 Prozent davon im Brot verarbeitet. Mit Kürbiskernen ist das Brot auch optisch gut geworden, leicht grünlich würde ich die Farbe beschreiben. Da der Anteil vom Kürbiskernmehl im Verhältnis zu den anderen Mehlsorten eher gering ist, hält es sicherlich lang.
from Prof. Dr. Hermann Rauh at 28.04.2021
Das Kürbiskernmehl verleiht Gebäck wie Brot oder englischen Scons eine besondere Geschmacksnote als Teilkomponente z.B. einer Dinkelmehlmischung oder eines Hefeteigs - nicht zuletzt auch eine schöne und ansprechende grünliche Farbnuance, welche ebenso das Auge erfreut!
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Specification and ingredients

Pumpkin seed flour

Average energy and nutrient content for 100 g

Energy
1520 kJ / 362 kcal
Fat
8,3 g
    saturates
1,7 g
    monounsaturates
2,9 g
    polyunsaturates
3,7 g
Carbohydrate
2,4 g
    of which Sugars
2,4 g
Roughage
13,0 g
Protein
62,8 g
Salt
<0,01 g


Please enjoy our products as part of a diverse and balanced nutrition.

As a product of nature the composition of the oil can vary, the given specifications are therefore average values.

Ingredients

Pumpkin seed flour, certified organic. May contain traces of almonds, hazelnuts, walnuts and sesame.

Durability

6 - 9 months

Lagerung

Store in a cool and dark place.

Fatty acids diagram

saturated fatty acids
1,7 g
monounsaturated fatty acids
2,9 g
diunsaturated fatty acids (Omega-6)
3,6 g
triple unsaturated fatty acids (Omega-3)
0,1 g
Fettsäurendiagramm

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